Zaštita dečije atopične kože na suncu

Kod dece koja nemaju infekcije uzrokovane atopijskim dermatitisom, oprezno sunčanje obično pomaže da se simptomi drže pod kontrolom. Ipak, svakog trenutka moramo biti svesni rizika dužeg izlaganja suncu, naročito ako boravimo na planini ili morskoj obali.

SVAKI DEO TELA DETETA TREBA DA BUDE ZAŠTIĆEN BILO ODEĆOM, BILO PREPARATIMA

Ovo pravilo važi čak i kada dete boravi u hladovini. Laka, prozračna pamučna odeća prikladna je za ovo vreme, a za decu se preporučuju zaštitne kreme sa mineralnim filterima.

PREDŠKOLCI NA SUNCU - OD PET MINUTA DO SAT VREMENA:

Od nekoliko minuta vreme pažljivo povećavajte do maksimalno jednog sata na suncu. Ako ste na moru, a ne kraj slatke vode u kojoj se dete može osvežiti - jezera ili reke - istuširajte dete po izlasku iz vode da sperete so, ali sperite i znoj sa kože kad god je potrebno da biste sprečili peckanje i potrebu za češanjem.

KAKO DA BIRATE ZAŠTITU OD SUNCA ZA DETE

U njemu su sastojci koji štite sturkuturu i funkcije kože od oštećenja UV zracima. Najvažniji sastojci su filteri UV zraka koji apsorbuju ili reflektuju ove zrake sa kože. Konsultujte svog pedijatra o izboru pravog preparata za vaše dete. Ovi preparati se kupuju u apotekama, gde možete da potražite savet i od farmaceuta da vam preporuči namenski preparat za zaštitu osetljive dečje atopične kože. Generalno, preporuka je da za odojčad i predškolce zaštita od sunca treba da sadrži čiste mineralne filtere, bez hemijskih UV filtera. Tipično je da nakon njih beličast trag ostane na koži, međutim kod inovativnih preparata je i to prevaziđeno.

Za školsku decu i odrasle na raspolaganju je čitav niz kombinacija fizičkih i hemijskih filtera u preparatima za zaštitu od sunca. Za atopičnu kožu se savetuju preparati sa mineralnim filterima, a generalno takva koža bolje podnosi preparate u vidu mleka, spreja ili lagane kreme, nego ulja i previše masne kreme. Svi ovi preparati moraju da sadrže zaštitu od UVB i UVA zraka, što većina modernih preparata već poštuje.

Nakon što kupite kremu za sunčanje, probajte je na malom delu dečje kože tokom tri dana pre izlaska na sunce, da vidite da li je koža preosetljiva na neki sastojak kreme. Ako nema crvenila i peckanja, možete koristiti kremu na celom telu.

TESTIRAJTE KREMU ZA ZAŠTITU PRE IZLASKA NA SUNCE

Posle boravka na suncu često dolazi do ružičastih kvržica na koži uzrokovanih znojenjem i toplotom, koje se mogu pomešati sa alergijskim reakcijama - zato je važno da prethodno uradite ovaj test na koži da biste znali da nije reč o alergijskoj reakciji na proizvod za sunčanje.

ZAŠTITU NANESITE POLA SATA PRE IZLASKA NA SUNCE

Najbolje je da to uradite kod kuće. Na ovaj način zaštitne supstance će se dobro rasporediti i prileći na kožu. Preporučuje se ponovno nanošenje preparata za zaštitu od sunca svaka dva do tri sata, jer se količina preparata smanjuje na koži usled znojenja, kupanja ili trenja o peškir.

SVI SAVETI NA JEDNOM MESTU

Za bezbedno uživanje na suncu, upoznajte bolje kožu, sunčeve zrake i odaberite adekvatan zaštitni proizvod. Pročitajte naš detaljan vodič ovde.