Saveti za negu iritiranih i suvih kapaka

1. Koji je glavni uzrok ekcema na očnim kapcima?

Glavni uzrok ekcema na očnim kapcima je kontaktni dermatitis. Može ga izazvati direktna iritacija nekom supstancom (iritansom) ili kontakt sa alergenom.

Uzročnici:

  • Farbanje kose, obrva, nadogradnja trepavica ili drugi hemijski tretmani
  • Šminka (krema, maskara, senka…)
  • Sredstva za skidanje šminke
  • Lak za nokte
  • Sapuni
  • Prašina i polen iz okruženja
  • Mehaničke iritacije (trenje…)
  • Promene temperature i vlažnosti vazduha, vetar i druge klimatske promene

Supstance mogu da dođu u direktan kontakt sa očnim kapcima ili da slučajnim putem dođu do očne regije bez direktnog kontakta sa kožom.

2. Kod koga se najčešće javlja ekcem?

Ekcem očnih kapaka se najčešće javlja kod osoba sa predispozicijom za alergijske bolesti (kontaktni dermatitis, alergijski rinokonjuktivitis (kijavica), alergijska bronhijalna astma) i kod osoba sa suvom kožom i istorijom atopijskog dermatitisa, kontaktnog dermatitisa i ostalih vrsta dermatitisa. Svrab očnih kapaka se takođe javlja kod kožnih stanja kao što su psorijaza ili seboroični dermatitis.

Takođe, javlja se kod osoba koje su češće u kontaktu sa hemikalijama (frizeri, kozmetičari, mehaničari, medicinari, stomatolozi, farmaceuti…).

3. Kako sprečiti iritacije očnih kapaka?

Često je koža iritirana mehaničkim putem, pa bi trebalo smanjiti mehaničke povrede te regije, tj. izbegavati trljanje, a koristiti nežne materijale i proizvode za čišćenje šminke. Kada počnete da koristite novu kozmetiku, prvo je testirajte na maloj površini kože i posmatrajte da li se na tom delu pojavio osip, svrab ili crvenilo.

4. Koji su simptomi ekcema očnih kapaka?

Koža očnih kapaka je crvena, natečena i može da se ljuspa, dolazi do ‘’pucanja’’ kože i javlja se svrab. Ako je ekcem očnih kapaka izazvan iritirajućim supstancama, javiće se samo na mestima koja su bila u kontaku sa njima. Ako je osoba sklona alergijama, svrab se može javiti na širim regijama od onih koje su bile u kontaktu sa iritansima. Na primer, farbanje kose uobičajenim farbama za kosu može izazvati svrab i iritacije ne samo skalpa, već i očnih kapaka, koji nisu bili u direktnom kontaktu.

5. Kako treba da negujem kožu zone oko očiju ukoliko sam sklon/a pojavi ekcema na toj regiji? (u fazi mirovanja ekcema)

Preporučuje se da hidrirate očne kapke kremama za područje oko oka koje sadrže što manje sastojaka. Ako ste alergični na neke supstance, izbegavajte ih u kozmetici, kremama, čistačima kože…

6. Kako treba da tretiram kožu oko očiju u akutnoj fazi ekcema?

Ako se pojavi osip, preporuka je da posetite svog dermatologa koji će vam propisati adekvatnu medikamentnu terapiju i test na alergije ukoliko je potrebno.

U lečenju se najčešće koriste anti-inflamatorni lekovi kao što su topikalni kortikosteroidi i/ili kalcineurinski inhibitori, antihistaminici, a ponekad u teškim stanjima i sistemska terapija.

U fazama pogoršanja, trenutno olakšanje mogu doneti i hladne obloge, a veoma je važno da kožu održavate hidriranom, naročito u slučaju intenzivne suvoće, ljuspanja i pucanja kože.

INOVACIJA iz Bioderma laboratorije za ekcem očnih kapaka

Viši informacija o proizvodu možete pronaći klikom ovde.