Ekcem zimi

Šta je to "zimski ekcem" ili "sezonski dermatitis"?

Poznato je da tokom zime češće dolazi do pojave simptoma atopijskog dermatitisa. Šta možete da uradite da ublažite uticaj klime na svoju kožu? Nagli pad temperature i sezonа hladnog vremena kod osoba sa atopijskim dermatitisom mogu da izazovu naglu pojavu simptoma poput svraba, crvenila, perutanja i pucanja kože. Premda nije sasvim jasan mehanizam klimatskog uticaja na atopijski dermatitis, veruje se da je reč o smanjenoj sposobnosti atopične kože da se adaptira na vremenske promene.

Zbog inače oslabljene zaštitne barijere kože, osobe sa atopijskim dermatitisom imaju veću sklonost isušivanju kože, stvaranju pukotina i prolaza za viruse, bakterije, iritanse ili alergene iz spoljne sredine.

SVRAB JE JAČI NEGO LETI

Istraživanja su pokazala da je kod osoba sa atopijskim dermatitisom svrab jači tokom zime nego tokom leta, što je tako snažno izraženo da je stvoren termin "zimski ekcem".

Niska temperatura, smanjena količina sunčeve svetlosti i vlage u vazduhu povezani su sa pojačanim simptomima svraba i peckanja. Najvažniji od ovih činilaca je, ipak, temperatura vazduha: što je ona niža, to je manje vlage u vazduhu, a naša potreba za utopljavanjem veća, čime koža teže "diše" i postoji veća mogućnost da dođe u dodir sa vlaknima iz odeće koja mogu da pogoršaju simptome.

Premda je za osobe sa atopijskim dermatitisom redovna adekvatna nega kože deo terapije, tokom zimskih meseci na nju treba dodatno obratiti pažnju.

Nekoliko pragmatičnih saveta:

  • Iako vam tople kupke i tuširanje vrućom vodom može delovati primamljivo tokom zime, smanjite temperaturu vode i dužinu tuširanja što je moguće više.
  • Ne trljajte kožu peškirom nego samo utapkajte vodu. Namažite emolijentnu kremu odmah nakon što ste osušili kožu.
  • Izbacite sapune, pređite na ulja za tuširanje.
  • Nabavite ovlaživače vazduha za prostor.
  • Izbegavajte koliko god možete hranu i supstance koji na vas deluju kao alergeni.