Praktični saveti za nanošenje emolijensa

PRAVILNA METODA NANOŠENJA EMOLIJENSA U 8 PITANJA I ODGOVORA

Nanošenje emolijensa predstavlja dnevnu rutinu za roditelje čija deca imaju atopijski dermatitis. Na prvi pogled, deluje jednostavno... U praksi, mnogi problemi mogu da se pojave oko ovog važnog koraka. Da bi se pomoglo roditeljima da steknu pravilnu rutinu i nanose emolijens ispravno, Bioderma je u saradnji sa dr Magali Bourrel-Bouttaz, dermatologom iz bolnice Lion Jug (Francuska), osmislila metodu odobrenu od strane Francuskog udruženja za ekcem.

1. KOJA JE SVRHA EMOLIJENSA?

Nanošenje emolijensa predstavlja osnovni korak u lečenju atopijskog dermatitisa. Ljudi koji imaju atopijski dermatitis imaju veoma suvu, odnosno perforiranu kožu. Na atopičnoj koži, usled oslabljene barijerne funkcije, postoje pukotine (lezije) koje kožu čine propusnom poput sunđera i kroz koje koža mnogo lakše apsorbuje sve iritirajuće čestice iz vazduha, što pokreće imuni sistem i izaziva svrab.

Jedini način da se ove lezije „zatvore“ je nanošenje emolijensa svakog dana. To je jednostavan i prvi korak u sprečavanju nastanka akutnih, zapaljenskih faza.

2. NA KOJE REGIJE TREBA NANETI EMOLIJENS?

Neophodno je svakog dana naneti emolijens na celo telo i lice, a ne samo na suve regije.

3. KOLIKO EMOLIJENSA JE NEOPHODNO ZA PRAVILNO NANOŠENJE?

Pratite 3-6-9 metodu, jednostavan način da nanesete neophodnu količinu emolijensa za svakog pacijenta:

  • 3 pritiska pumpice za bebe (3 x 2 ml)
  • 6 pritisaka pumpice za decu (6 x 2 ml)
  • 9 pritisaka pumpice za odrasle (9 x 2 ml)
  • Ovo bi trebalo ponoviti dva puta dnevno.

4. KAKO SE NANOSI EMOLIJENS?

Pravilni pokreti zavise od uzrasta pacijenta. U svakom slučaju, trebalo bi izbegavati uzimanje velike količine emolijensa u ruku pre nanošenja, već primeniti jedan po jedan pritisak pumpice za svaku zonu na telu, prema priloženoj šemi.

Za bebe - 3 pritiska pumpice: naneti kremu u malim količinama da bi se razmazala jednako po telu, a zatim nežno masirati kožu da upije emolijens. Hidratacija postaje trenutak za relaksaciju i nežnost.

Za decu - 6 pritisaka pumpice: nanošenje kreme na kožu deteta lako može da postane igra. Na male regije nanesite kremu u vidu tufni i napravite bubamaru, a potom razmažite. Na ruke i noge nanesite kremu u vidu štrafti i napravite zebru, potom utrljajte emolijens uz masažu. Ideja je da dete učestvuje u svom lečenju i da nauči da samo pravilno nanosi emolijens.

Za odrasle - 9 pritisaka pumpice.

5. KADA TREBA NANETI EMOLIJENS?

Trebalo bi nanositi emolijens svakog dana, idealno dva puta dnevno, ujutru i uveče.

Na svakom od vas je da te kreirate sopstveni ritual oko nanošenja emolijensa: to može biti u sobi ili kupatilu, na krevetu ili na stolu za presvlačenje, dok se igrate, pevate ili slušate muziku sa svojim detetom.

6. EMOLIJENSI I KORTIKOSTEROIDI - DA LI IH TREBA NANOSITI ZAJEDNO ILI ODVOJENO?

Tokom akutnih faza atopijskog dermatitisa, moguća je pojava crvenih pečata koji svrbe. U tom slučaju neophodno je konsultovati dermatologa radi primene kortikosteroida.

Lezije nastale usled atopijskog dermatitisa mogu da reaguju na emolijens (izazivanje peckanja, pojačanog crvenila...). Blago i/ili prolazno peckanje ne mora da znači da emolijens mora da se promeni. Tek u slučaju intenzivnog peckanja, treba prestati sa nanošenjem emolijensa na lezije.

Prilikom korišćenja i emolijensa i kortikosteroida, postavlja se pitanje da li se nanose zajedno ili odvojeno.

Postoje različite preporuke, međutim, stav naših dermatologa je da se prvo nanosi kortikosteroidni krem na lezije (’’ekceme’’), a nakon 15-20 minuta se maže emolijens na celu površinu kože.

Kada se ekcem i upaljene lezije povuku, neophodno je nastaviti nanošenje emolijensa na celo telo i lice, kako bi se sprečile buduće akutne faze atopijskog dermatitisa.

7. Da li je tuširanje obavezno pre nanošenja emolijensa?

Tačno je da je nanošenje emolijensa često lakše na blago vlažnu kožu, ali nije neophodno tuširanje pre svakog nanošenja emolijensa. Preporuka je da se emolijens nanosi svakog dana, po potrebi više puta dnevno, dok se kratko tuširanje preporučuje jednom dnevno. Svakodnevno tuširanje je veoma važno, a sredstva za higijenu se moraju pažljivo birati. Sredstva za higijenu moraju biti bez sapuna, jer sapun „odmašćuje“ kožu, što ne odgovara atopičnoj koži. Preporučuje se korišćenje ulja za tuširanje.

8. Koliko vremena je potrebno za pravilno nanošenje emolijensa?

Potrebno je samo 5 minuta za ravnomerno nanošenje emolijensa na celo telo i lice. Vremenom se nanošenje emolijensa usvaja kao navika, kao što je pranje zuba.