Umirite svrab uz naše savete

6 BRZIH REŠENJA ZA SVRAB

Svi doktori vas savetuju da se nikako ne češete, jer tako stvarate začarani krug svrab-češanje i pogoršavate stanje kože. Ipak, svrab je ponekad takav da mu je teško odupreti se. Evo nekoliko saveta da brzo ublažite svrab i peckanje uz trenutno olakšanje simptoma.

Ako ništa od ovoga ne pomogne, Atoderm SOS sprej je najbolje rešenje za brzo ublažavanje svraba.

1. Hlađenje

Napravite sami oblogu za hlađenje kože na najjednostavniji način: pokvasite gazu ili peškirić hladnom vodom. Za intezivnije hlađenje, uzmite iz zamrzivača kesu sa graškom ili nekim drugim povrćem, ili ubacite kockice leda u kesicu. Nikada led ne stavljajte direktno na kožu - neka uvek između leda i kože bude tanka tkanina.

Hlađenjem se umiruju peckanje i svrab, ali možda će trebati do 10 minuta da ovaj metod počne da deluje.

2. Stavite na ruke rukavice

One će vas stalno podsećati da ne treba da se češete, a čak i kada to uradite, nećete iritirati kožu kao kada biste se počešali noktima. Izaberite pamučne, meke, kozmetičke rukavice.

Ovo je naročito dobar savet za bebe.

3. Skrenite pažnju nečim drugim

Ponekad pomaže da okupirate misli i ruke nekim poslom, aktivnošću ili zabavom koji će misli skrenuti od potrebe za češanjem.

4. Češkanje pred ogledalom

Ako vas koža svrbi samo na jednoj strani tela, pokušajte ovaj trik koji, premda deluje neobično, može da pomogne. Stanite pred ogledalo. Ako vas svrbi leva ruka, usredsredite pažnju na sliku koja ispred vas pokazuje levu ruku (u ogledalu je to zapravo desna ruka). Počešite mesto koje gledate na suprotnoj ruci, i vaš mozak će dobiti informaciju da ste ublažili svrab češanjem.

5. Emolijentna maska

Izaberite najgušći balzam ili kremu koju imate. Nanesite deblji sloj i ostavite da stoji kao maska, pa višak razmažite. Posebno je delotvorno ako ste kremu prethodno dobro ohladili u zamrzivaču ili držali u frižideru.

6. Zagrljaj.