Ekcem na rukama i nogama

Iako smatramo da je svaki simptom atopijskog dermatitisa jednako bitan, ipak ekcem na rukama i nogama je možda nairitatnije jer nas remeti u našim svakodnevnom životu jer su nam ti delovi tela u konstantnoj upotrebi šta god radili.

Simptomi atopijskog dermatitisa se mogu pojaviti na bilo kom delu tela, ali ipak je najučestalija pojava na šakama, laktovima i kolenima, naročito kod dece.

Kako da promenom nege i ponašanja ublažite simptome?

Preduslov pojave ekcema je narušavanje zaštitne barijere kože, čime se omogućava gubitak vode i njeno ubrzano isušivanje, ali i neometan prolaz česticama iz spoljne sredine koji izazivaju zapaljenje. Ove čestice koje na zdravoj koži neće izazvati nikakav problem, kod kože sa atopijskim dermatitisom mogu da izazovu alergijsku reakciju i upalu. Hladnoća tokom zimskih meseci može da podstakne pojavu simptoma na šakama, a vrućina i znojenje tokom leta.

Simptomi atopijskog dermatitisa podrazumevaju crvenilo, perutanje, svrab, a njihova pojava na šakama i stopalima može da uključi i specifične simptome dishidrotičnog dermatitisa - sitne plikove ispunjene tečnošću koji svrbe i vremenom pucaju, čime otvaraju put infekciji, naročito ako se koža češe i dodatno oštećuje.

Pojava ovih simptoma na šakama, čak i na relativno malim zonama kože, može usloviti značajne promene u svakodnevnom životu. Kod dece se simptomi dermatitisa najčešće javljaju na prevojima kože, oko članaka stopala i šake. Kod odraslih se češće javljaju na šakama, ili u vidu ispucale i upaljene kože na krajevima prstiju.

Kako da ublažite simptome i pomognete oporavku kože?

- Pridržavajte se saveta doktora. Pokušajte da svedete češanje na minimum, jer ono oštećuje kožu i produbljuje infekcije. Isecite nokte kratko, obložite deo kože zavojem ili navucite pamučne rukavice. Nabavite sprej protiv svraba koji deluje trenutno i tokom određenog vremena ublažava potrebu za češanjem.

- Pokušajte da ublažite svrab na stopalima ili šakama kupkama od po desetak minuta, u mlakoj vodi kojoj je dodata uljana kupka. Kupka mora trajati kraće od 15 minuta, a voda biti mlaka, inače ćete imati kontraefekat. Odmah nakon potapanja u kupku, osušite dobro kožu utapkavanjem vode peškirom i namažite emolijentnu kremu.

- Istražite sami na šta ste osetljivi. Pokušajte da otkrijete gde se kriju alergeni koji vam smetaju - promenite kozmetiku, deterdžent, nakit ili izbacite hranu za koju sumnjate da možda izaziva alergijske reakcije.

- Zamenite običan sapun za pranje ruku koji može da isuši i iritira atopičnu kožu, specijalnim tečnim gelom ili uljem za kupanje. U slučaju pucanja kože, smanjite kvašenje ruku na minimum.

- Pokušajte da se što manje znojite usled pretopljavanja, jer znoj može da pogorša simptome i iritira kožu. Kada god ste u prilici, izujte se i hodajte bosi ili u pamučnim čarapama koje ćete promeniti čim se oznoje.

- Izaberite izrazito udobnu obuću, ne dozvolite da noge budu stegnute i oznojene tokom dužeg vremena.

- Tokom zimskih meseci zaštitite kožu od hladnoće koja može da doprinese isušivanju i pucanju kože i pogoršavanju simptoma. Ne izlazite iz kuće bez toplih rukavica, a svake večeri namažite ruke emolijentnom kremom u bogatom sloju.

Ako želite da jednom za svagda pobedite simptome svoje atopične kože, pozivamo Vas da se prijavite za našu sledeću radionicu Škole atopije na linku - LINK PRIJAVA.