Plivanje i atopija nisu nespojivi, ali...

Pre skoka u bazen ili prskanja u talasima, naučite kako da prethodno zaštitite svoju atopičnu kožu i kako da je tretirate posle plivanja.

Šta je leto bez plivanja, brčkanja, talasa... Ipak, ako vi ili vaše dete imate atopijski dermatitis, možda se pitate da li da se, ovog leta, uopšte odvažite da plivate i gde - u bazenu, moru ili jezeru?

Atopija i plivanje nisu nespojivi, ako pre i posle plivanja preduzmete određene korake da zaštite kožu od pogoršavanja simptoma.

1. NEGA PRE I POSLE PLIVANJA

Ako imate atopiju, već ste navikli da svoje preparate za negu nosite svugde sa sobom - ponesite ih i na bazen ili plažu. Izaberite, ipak, mini pakovanje preparata (ili ih preručite u manju posudu kakvu možete kupiti u apoteci) jer ne želite da vaši preparati budu na suncu duže vreme.

PRE PLIVANJA primenite deblji sloj emolijentne kreme oko sat vremena ranije.

POSLE PLIVANJA je obavezno tuširanje - birajte uvek plaže sa tušem. Nakon tuširanja utapkajte višak vode peškirom i odmah nanesite ponovo emolijentni preparat da sprečite isušivanje izazvano plivanjem i tuširanjem.

3. BAZEN - DA ILI NE?

Hlor se najčešće koristi za dezinfekciju bazena. Hlor može biti iritans za atopičnu kožu, ali ima i svedočenja osoba sa ekcemom kojima je plivanje u bazenu prijalo. Probajte šta vašoj koži prija, ali na prve signale da hlor pogoršava simptome, potražite alternativu za plivanje u prirodi, bez hlora.

4. SLANA MORSKA VODA - DA ILI NE?

Efekti morske vode, takođe, mogu biti različiti - dok jednima morska voda blagotvorno deluje na atopiju, drugima so izaziva svrab i peckanje. Ako već niste iskusili svoja iskustva sa plivanjem, lično iskustvo jedino je koje može da vam kaže kojoj grupi pripadate. Ne zaboravite tuširanje i nanošenje emolijetne kreme ili losiona pre i posle plivanja.

I još nešto: birajte plaže sa čistom i nezagađenom vodom.

Ova uputstva važe za sve uzraste osoba sa atopijom, osim za bebe i malu decu, za koje preporučujemo da se pre odlaska na kupanje na redovnoj kontroli konsultujete sa svojim dermatologom.