Svrab

Atopijski dermatitis se karakteriše izraženim svrabom koji dovodi do intenzivnog češanja i poremećaja sna.

Kod atopičara, suva koža i zapaljenje dovode do pojave svraba. Sama narušena barijerna funkcije kože olakšava naseljavanje bakterije Staphylococcus aureus koja dodatno intenzivira osećaj svraba. Zbog oštećene barijerne funkcije kože i povreda koje nastaju češanjem u samu kožu lakše prodiru mikroorganizmi, iritansi i alergeni koji održavaju “začarani krug” kod atopičara.

Češanje je teško kontrolisati i može imati posledice:

  • Na stanje dečije kože. Češanjem koža postaje izloženija i ''ranjivija'', pa je mnogo veći rizik od sekundarnih infekcija.
  • Na kvalitet života cele porodice.

Iz ovih razloga je važno znati kako se suprotstaviti svrabu. Zavisno od starosti deteta, naučite svoje dete tehnikama koje postoje:

Valjak protiv češanja

Koristite valjak sa glatkim točkićima. Kotrljajte ih nežno preko regije koja svrbi. Time ćete ublažiti svrab, a neće doći do grebanja i oštećenja kože. Za prijatniji osećaj, točkiće možete držati u frižideru pre upotrebe (ako su plastični).

Rukavice

Stavite bebama rukavice. Tako ćete izbeći češanje i krvarenje, naročito tokom noći. Ne zaboravite da ih redovno perete.

Ledene obloge

Hladite kožu - da umirite bol i svrab.

Ledenu oblogu zamotajte u peškir kako biste izbegli direktan kontakt sa kožom (rizik od opekotina). Primenite na bolnim regijama i regijama koje svrbe. Kod osoba sa atopijskim dermatitisom svrab se pojačava kada se koža pregreje i znoji, mada to nije razlog da se prestane sa fizičkim aktivnostima. Treba se opredeliti za aktivnosti na otvorenom koje dozvoljavaju telu da se postepeno ohladi.

PROIZVODI ZA TRENUTNO OLAKŠANJE

Postoje i proizvodi u formi spreja koji donose trenutno olakšanje i ublažavaju svrab već za 60 sekundi. Više o Atoderm SOS spreju pročitajte ovde.

ODEĆA ZA MANJE SVRABA

  • oblačite dete samo u pamučnu odeću, izbegavajte sintetičke materijale, vunu, lan
  • ne utopljavajte dete previše, jer znoj dodatno nadražuje kožu
  • prilikom pranja odeće izbegavajte korišćenje omekšivača, a odeću ispirajte dva puta da se bolje ispere deterdžent

Doc. Univ. dr sci. med. Svetlana Popadić spec. dermatovenerologije
Doc. Univ. dr sci. med. Srđan Tanasilović spec. dermatovenerologije