Kortikosteroidi

Najčešći lekovi koji se primenjuju u akutnim fazama atopijskog dermatitisa su kortikosteroidi.

Kortikosteroidi primenjeni na kožu (topikalni kortikosteroidi) imaju važnu ulogu u kontroli atopijskog dermatitisa i drugih ekcema i često samo pomoću njih može da se smiri akutno nastalo zapaljenje.

Veoma je bitno da ih primenite tačno prema uputstvu doktora i tokom ograničenog vremena, do povlačenja promena na koži.

Ispoštujte sve savete o njihovoj primeni dobijenoj od strane doktora i time iskoristite maksimalno njihovu delotvornost, a neželjena dejstva svedite na minimum.

Strah od kortikosteroida (kortikofobija) je neosnovano prisutan kod velikog broja roditelja i često dovodi do izbegavanja lečenja ili prelaska na tradicionalne, biljne, alternativne i nedovoljno dokazane metode koje u najčešćem slučaju ne pomažu, a mogu dovesti i do pogoršanja.

ČESTA PITANJA O KORTIKOSTEROIDIMA

1. Kada se nanose lokalni (topikalni) preparati sa kortikosteroidima?

Topikalne kortikosteroide treba upotrebljavati jednom do dva puta tokom dana u zavisnosti od vrste preparata.

2. Koliko dugo smem da koristim kortikosteroide?

Dužina tretmana treba da bude dovoljno duga da se kompletno povuku promene na koži. Prekidanje tretmana prerano može biti kontraproduktivno, a predugo korišćenje može izazvati ozbiljne posledice po zdravlje deteta. Primenite ih prema uputstvu svog lekara.

3. Koliko kortIkosteroida da nanesem?

Doktori preporučuju da se koristi ekvivalent vrha prsta (prva falanga, tj. vrh kažiprsta, FTU = Finger Tip Unit). Jedna takva jedinica je dovoljna za prekrivanje površine 2 šake odrasle osobe. U svakom slučaju, količina masti ili krema mora da bude dovoljna da prekrije obolele zone u tankom sloju.

4. Da li uz kortikosteroide treba da koristim i emolijense?

Svakodnevna hidratacija kože, minimum jednom, a poželjno dva i više puta dnevno, neophodna je za uspešnu terapiju atopijskog dermatitisa.

Tokom akutnih faza, ukoliko koristite kortikosteroide na regijama sa ekcemom, postoji uobičajeni način primene (osim kada Vaš dermatolog posavetuje drugačije): prosušiti kožu (''tapkati'', ne trljati), naneti kortikosteroidnu kremu, a nakon 15-20 minuta naneti emolijens.


Terapijsku kremu (lek) i emolijense ne treba stavljati u isto vreme.
Prvo se nanosi kortikosteroidni krem na lezije (''ekceme''), a nakon 15-20 minuta se maže emolijens na celu površinu kože.


Doc. Univ. dr sci. med. Svetlana Popadić spec. dermatovenerologije
Doc. Univ. dr sci. med. Srđan Tanasilović spec. dermatovenerologije