Ekcem i more

Letnja zabava pomaže kod atopične kože

Kupanje u moru nije samo zabavna aktivnost za decu već je i jedan od načina koji može značajno doprineti poboljšanju stanja kože dece sa atopijskim dermatitisom.

Morska voda je slana, bogata mineralima i drugim materijama. Takva voda smanjuje zapaljenje atopične kože, umiruje svrab, ima antiseptičko i antibakterijsko dejstvo. Postoje naučni tekstovi o benefitima morske vode i iskustvima mnogih ljudi koji su nakon nekoliko nedelja provedenih na moru ili okeanu primetili značajno poboljšanje stanja kože i lezija atopijskog dermatitisa. Koža postaje mekša, gipkija, smanjeno je crvenilo i svrab. Studije su pokazale da je, čak i kod dece kod kojih druge terapije nisu pomogle (npr. kortikosteroidne kreme, antialergijski lekovi, korigovana ishrana), morska voda imala izuzetno blagotvoran uticaj.

Međutim, neophodno je upamtiti da nakon izlaska iz vode so ostaje na koži i treba je temeljno isprati vodom i kožu potom osušiti nežnim tapkanjem peškirom, nikako trljanjem. Nakon povratka kući, oprati kožu korišćenjem blagih ulja ili gelova namenjenih kupanju atopične kože i ubrzo namazati emolijentni balzam kojim se obnavlja zaštitna kožna barijera i pruža intenzivna hidratacija.

Boravak na plaži zahteva primenu krema za zaštitu od sunca. UVB i UVA zraci imaju antibakterijski efekat na kožu, međutim, štetni efekti su izuzetno opasni - UV zraci izazivaju crvenilo, opekotine, melanom, kancer kože. Adekvatnu, preporučenu količinu kreme za zaštitu od sunca (za celo telo odrasle osobe potrebna je količina kreme koja stane u 2 kašike) treba nanositi na svaka 2 sata ili češće, zavisno od aktivnosti.

Boravak na moru takođe povoljno utiče na emocionalno stanje deteta, dete je srećno na plaži dok gradi svoj dvorac od peska. Dobro je poznato da psihološko blagostanje ima pozitivan efekat na stanje atopične kože. Prema tome, kombinacija morske vode i odgovarajuće količine sunčeve svetlosti (kada se proizvodi vitamin D) može biti veoma korisna i za fizičko i za emocionalno stanje osobe sa atopijskim dermatitisom.