Iskustva sa Škole atopije 2

Naši polaznici i dalje nesebično dele svoje iskustvo iz Škola atopije kako bi pomogli svim ostalima koji se bore sa neprijatnim simptomima atopijskog dermatitisa. Predstavljamo vam njihove priče kako su nam ih oni ispričali...

Aleksandra Subotin: Beskrajno hvala

Prvenstveno da se zahvalim Bioderminoj Školi atopije što mi je pomogla da proširim vidike i time pomognem svom detetu!

Svuda pođi, svuda svrati,

Al' BIODERMA mora

obavezno da te prati!

BIODERMA Atoderm,

preporučila bih za nju i njega,

jer bez nje, naš život svaki dan,

ne bi bio olakšan!

BIODERMA Atoderm, naš najbolji drug,

bez nje u šetnju ne krećemo,

čak ni jedan krug!

❤❤❤❤❤❤❤❤❤

Slađana Sadžakov: U svom tom traganju za odgovorima, naišla sam na Školu atopije i prijavila se. Sada znam da je to bila prava stvar.

Imam dvoje dece, starija ćerka stara 24 meseca, sa savršenom baršunastom bebećom kožom. Ona je do šestog meseca isključivo dojena i kada smo počeli sa uvođenjem nemlečne hrane nikada nismo imali problema. Mlađa ćerka, stara je 8 meseci i takođe isključivo dojena do šestog meseca. Njena koža od rođenja nije bila reprezentativna, ali s obzirom da u porodici niko nema problema, nisam pridavala puno značaja tome. Kažu ljudi "beba se čisti", to je sve normalno, pa sam se tako i postavila. Međutim, od kako smo počeli da uvodimo nemlečnu hranu, s vremena na vreme bi joj se pojavile neke tačkice, nekad po licu, nekad po leđima, ali bi se sve to brzo povlačilo i naravno, nije mi se činilo kao nešto od velikog značaja.

Jednog dana, te nebitne tačkice, postale su malo veće, suvlje, počeli su da se stvaraju pečati. Onda sam sama došla do zaključka da se ili nažuljala na peškirić ili da joj ne odgovara kupka, jer joj se jako crvenilo pojavljivalo samo posle kupanja. Na svoju ruku, kupila sam brendirani skupi sapun, verujući kako će joj od toga sigurno biti lepša koža. Međutim, posle 3 dana, bilo je očigledno da je stanje sve gore i da moram da je vodim kod lekara. Od pedijatra smo dobili uput za dermatologa, a od dermatologa smo dobili dijagnozu: atopijski dermatitis. Dermatolog nam nije ništa posebno savetovala, samo smo dobili kremu i uputstvo da je mažemo dva puta dnevno. Ne znajući šta je uopšte atopijski dermatitis, malo sam istraživala i ostala zatečena. S obzirom da mi prva ćerka ima savršenu kožu, ovo sam doživela jako tragično. Tražila sam odgovore: Zašto? Kako? Da li sam ja kriva!? Kao mala imala sam bronhitis - tamo piše da je to povezano, sigurno je to od mene nasledila.

U svom tom traganju za odgovorima (na najgorem mogućem mestu za to - internetu) naišla sam i na Školu atopije i prijavila se. Sada znam da je to bila prava stvar.

Tri stvari sa ovog predavanja čine me izuzetno zadovoljnom:

1. Predavanje psihologa, posle kojeg imam potpuno drugačiji pristup svemu ovome. Od nečega što sam smatrala najgorom "kletvom" koja me snašla, sada se sa činjenicom da mi dete boluje od atopijskog dermatitisa nosim sasvim odgovorno, znam kako njoj treba to da prezentujem i mnogo lakše sve to podnosim.

2. Predavanje dermatologa, tačnije uputstva koja smo dobili, o pravilnoj nezi i isključivanju namirnica.

3. Poklon proizvodi kompanije Bioderma.

Od predavanja je prošlo tek 6 dana, ali su pravilna nega i odlični proizvodi doveli do toga da se za to kratko vreme koža moje bebe vidno popravi.

U suštini, veoma mi je pomogla Vaša škola, i zahvalna sam vam na tome, i ako ikada odlučim da napišem priču o našem putu kroz život, ruku pod ruku sa atopijskim dermatitisom, sa svim detaljima borbe, poslaću je i Vama.

Ana Arsenijević: Jedno divno iskustvo, preporučujemo svima koji se bore sa atopijom da posete radionice.

Naša “borba“ sa AD počnje kada je naša ćerkica napunila tri godine. Neko veliko objašnjenje od pedijatra nismo dobili, sem da je to ekcem. Vodimo dete na razne preglede kod kožnih lekara, a zatim i na Institut za majku i dete. Pokušavali smo na sve moguće načine da joj pomognemo, mazali je raznim kremama za atopičnu kožu, biljnim melemima itd. Bilo je tu raznih saveta, ali nažalost nekog boljitka nije bilo. Izbegavajući da joj mažemo kortikosteroide jer smo bili preplašeni zbog mogućih kontraindikacija, samo smo još više pogoršali stanje jer joj se ekcem širio. Radili smo i alergo-testove i bili su negativni. Samo smo se vrteli u začaranom krugu, sve zbog neadekvatne nege i neznanja o samom oboljenju.

Kada smo se javili specijalisti na dermatovenerologiji u Kliničkom centru Srbije, dobijamo adekvatnu terapiju i krećemo na kontrole jer smo, naravno, i dalje bili oprezni sa primenom topikalnih kortikosteroida.

U to vreme kupujem prvi put Bioderma Atoderm balzam jer eto samo još njihovu liniju za atopičare nismo probali. Bila sam iskreno skeptična jer nakon toliko isprobanih proizvoda i bačenog novca nisam verovala da će nešto značajno pomoći.

Međutim, već nakon par dana uočava se razlika. Koža koja je bila toliko suva, ispošćena postaje meka na dodir i što je nabitnije svrab polako nestaje. Odmah sam uzela i Atoderm ulje za kupanje i bila sam prezadovoljna. Odlaskom na Školu atopije čula sam dosta korisnih saveta o pravilnoj nezi i kako pristupiti atopiji uopšte. Saznala sam i o pravilnoj primeni topikalnih kortikosteroida i kako da najbolje izvučemo iz njih a da ne naškodimo koži naših mališana.

Sve u svemu jedno divno iskustvo i preporučujemo svima koji se bore sa atopijom da posete radionice.

Veliko hvala BIODERMI na mirnim snovima i bez svraba.

Helena Milošević: U Domu zdravlja smo videli plakat za Školu atopije i tada već shvatam da mi treba prvenstveno edukacija.

Sa prvim pečatom "guščje kože" smo se susreli rano, sa bebinih mesec dana. Uveravala sam sebe, da naša veš mašina nije dobro isprala veš i već posle par dana pojavio se novi pečat. Tada počinje moje isprobavanje raznih praškova za veš namenjenih za pranje veša za bebe, troduplo ispiranje, peglanje sa obe strane (unutrašnje I spoljašnje)... Počinjem da istražujem po internetu i prvi put se susrećem sa pojmom "atopijski dermatitis". Pročitala sam savete iskusnijih mama i promenila kompletnu kozmetiku, uljane kupke i emolijense. Međutim, ti mali hrapavi pečati nisu prolazili. Na kontrolama kod pedijatra, takođe je dat savet za negu atopične kože i tada sam shvatila da ću morati na svom detetu da isprobavam razne kreme dok ne pronađem ono što mu prija. Prvi hladni talas ove zime, centralno grejanje u stanu, i moj mali srećko je bio u crvenim pečatima po bradi, vratu, predelu iza kolena i unutrašnjoj strani lakta. Prvi pregled kod dermatologa i nerado prihvaćena kortikosteroidna emulzija u trajanju od četiri dana. Koža se primirila i odmah po završetku terapije buknula kao i ranije. U Domu zdravlja smo videli plakat za Školu atopije i tada već shvatam da mi treba prvenstveno edukacija. Tri sata izuzetno kvalitetnog edukativnog predavanja su nam pomogla da shvatimo ozbiljnost atopijskog dermatitisa, mogućih rizika infekcije, savete za pravilnu negu, za pravilan odabir proizvoda, ali i odeće. Iz stana smo izbacili tepihe, zavese, sve potencijalne uzročnike alergija. Naša borba tek počinje. Uz Bioderma Atoderm balzam i Atoderm uljanu kupku, uspevamo da držimo pod kontrolom pečate. Sada imamo 7 meseci, počeli smo sa nemlečnom ishranom, posebno pratimo reakcije, vodimo Bioderma dnevnik dnevnih obroka, mazanja i pratimo stanje kože.

Moram da napomenem da se ranije nisam susretala sa atopijskim dermatitisom i da sam se sad poverila svojim prijateljima, rodbini. Od deset porodica, u četiri imaju isti problem kao mi. Moja sestra ima dvoje dece i kod jednog se pojavio ekcem. Ne znam zašto, ali stekla sam utisak da se o tome ćuti. Kao da je ljude sramota da o tome pričaju. Smatram da treba podići svest o tome koliko je bitno pričati, razmenjivati utiske, savete. Iskreno još uvek nisam naišla na nekog čije dete ide u jasle, vrtić. Kako tamo sprovoditi negu, terapiju, kako druga deca reaguju na decu sa atopijskim dermatitisom? Nas sve to tek čeka.

Vrlo sam zahvalna Bioderma timu, na odličnoj Školi atopije i iskreno se nadam novom druženju.

Isidora Najdhefer: Naučila dosta stvari o alergenima, šta sve može da utiče na moju kožu, šta treba da izbegavam od namirnica, odeće...

Ja sam Isidora, imam 21 godinu, a sa atopijskim dermatitisom se borim od kad sam imala 6 meseci. Prošle godine sam prvi put čula za Školu atopije koju organizuje Bioderma, i prijavila se. U to vreme nisam znala sta više da koristim od proizvoda, da li su kortikosteroidi loši ili ne, a koža mi je bila u sve gorem stanju. Biodermina radionica mi je neverovatno pomogla, jer sam posle toga zakazala pregled na dermatologiji u Kliničkom centru Srbije gde su mi neverovatno pomogli. Pre ove radionice nisam znala kome da se obratim za pomoć. Od tada, svaki dan dva puta dnevno koristim Atoderm emolijentni balzam, a za tuširanje Atoderm uljanu kupku. Škola atopije mi je bila od velike pomoći takođe i zbog toga što sam naučila dosta stvari o alergenima, šta sve može da utiče na moju kožu, šta treba da izbegavam od namirnica, odeće itd. Sve pohvale za Bioderma proizvode i ovu Školu atopije!

Marija Stamenov: Posle 2 meseca neuspešne borbe sa dermatitisom, slučajno sam čula za Školu atopije. Pomislih - hajde da se prijavim, nista neću izgubiti, a bar ću naučiti šta sa malim atopičarem da radim

Naša borba sa atopijskim dermatitisom počinje kada je beban napunio sedam meseci. Inače je dojena beba, da ne spominjem da i dalje doji, sa 12 meseci. Do tada smo već dosta namirnica uveli i ni na šta nije odreagovao alergijom ili ekcemom (naravno, nije probao ni kravlje, niti bilo koje drugo mleko). Ja sam se najnormalnije hranila, jela mlečne proizvode, praktikovala sam raznovrsnu ishranu. Kao što rekoh, problem počinje u sedmom mesecu, kada beba odjednom počinje da odbija nemlečnu hranu, to znači kako vidi kašičicu počinje da histeriše, baca se, baca kašičice... Vrlo brzo se ispostavilo da su krenuli zubići, ni manje ni više, nego su odjednom krenula četiri zuba gore i dva dole. On se vrlo brzo vratio isključivo na dojenje i izbacili smo dva nemlečna obroka koja smo do tada uveli.

Ubrzo nakon toga zbog zubića (pretpostavljam) on dobija dijareju, koja se dosta dugo zadržala. Ali isto tako, vrlo brzo mu se i guza ojela...pomislih, baš super, evo ga i pelenski osip. Osip smo zahvaljujući kremama brzo sanirali, ali po nogicama počinju da se javljaju promene, prvo kao blago suvi krugovi koji kada ga okupam pocrvene i buknu, da bi se vrlo brzo proširilo i po guzi i po celim nogicama. Regije su postajale sve hrapavije i suvlje. Uputili smo se, naravno, pedijatru. Doktorka je pogledala i odmah zaključila da je beba atopičar. Dala nam je razne uzorke da mažemo i da je kupamo nekim kupkama, ali ja poboljšanje nisam videla.

Posle 2 meseca neuspešne borbe sa dermatitisom, slučajno sam čula za Školu atopije. Pomislih - hajde da se prijavim, nista neću izgubiti, a bar ću naučiti šta sa malim atopičarem da radim, da čujem druga iskustva, da vidim šta druge mame rade. Radionica mi se mnogo svidela, svašta sam naučila i čula o ovom ne tako retkom problemu, zaključila da je i starije dete atopičar, doduše blaži oblik (iako nam niko od pedijatara nije to rekao, a javljali smo se zbog nekih promena na koži). Na kraju radionice sam bila oduševljena, dobili smo da probamo Atoderm uljanu kupku i emolijens. Nisam mogla baš to veče da ih isprobam, beban je već uveliko spavao kad sam došla, ali koliko već ujutru smo je namazali, pa se uveče i okupali kupkom (koja je predivnog mirisa) i namazali emolijensom. Posle nekoliko dana korišćenja Atoderm proizvoda promene više nisu suve, ne osećaju se pod rukom, on opet ima bebeću mekanu kožu, jedino što su ostali beli krugovi na mestu gde su bile promene, ali to će sve iščeznuti kada dođe leto i sunce. Mogu reći najiskrenije da nas je ova kolekcija spasila. Slike su uslikane kada je koža opet postala mekana.

Olivera Popović: Moja priča o Biodermi i AD

Naša beba je na svet došla veoma hladne noći 11. decembra 2012. godine. Pošto se sedam meseci zvala David, kada smo saznali pol na brzinu je dobila ime Neda.
Baš ta Neda, je oko drugog rođendana počela veoma često da se češe na pregibu lakta i kolena, a ubrzo nakon toga je sve više bila crvena u obrazima. Govorili su mi da je od hladnoće, Pavlovićeva mast će sve da reši, a bilo je samo još gore. Tata je u to vreme bio “vikend tata”, pa je rekao ‘’proći će to’’. On je nije gledao svaki dan, kao ja! Na svoju ruku, stavila sam dete u auto i uputila se u dečiji dispanzer, kod pedijatra. Naša doktorka nam je odmah rekla o čemu se radi, dobila je terapiju i preporuku za negu kože. Za 3-4 dana primene svega toga bilo je vidljivo bolje, uskoro nisam primećivala da se dete češe. Bez kreme i kupke nismo kretali nigde.
Kada sam se ponadala da smo se rešili atopijskog dermatitisa, jer ga držimo pod kontrolom, adekvatno se negujući, problem počinje ponovo posle šestog rođendana, kao da to više nije imalo efekta. Mala se sve više češala i imala crvenilo, morali smo opet kod pedijatra koji nas je poslao kod dermatologa. Iako sam već znala, doktorka je potvrdila da je to atopijski dermatitis, dala nam je terapiju i preporuku za negu kože: Atoderm kupku i kremu. Kao i prethodnog puta, ubrzo se sve povuklo, a malena je ponovo uživala kupajući se u Atoderm uljanoj kupki.

Dok sam gledala svoje dete u tim mukama sa kožom, mislila sam da se samo nama dešava to. Ali posetivši Bioderma radionicu Škola Atopije, shvatila sam da ima mnogo ljudi i dece sa istim problemom. Dobila sam odgovore zašto je nešto prestalo da bude adekvatno i zašto je koža popustila pred atopijskim dermatitisom. Kako je rasla, Nedina koža se menjala i zahtevala efikasniju negu. Shvatila sam da to nije tako strašno, ako se drži pod kontrolom, a to je moguće zahvaljujući Biodermi! Hvala vam do neba, jer moja Neda može da se smeje i uživa u detinjstvu, kao što uživa u Bioderminoj Atoderm uljanoj kupki!

Jelenina priča

Htela bih da počnem priču iz svog ugla. Mislim da moj sin i ja imamo blaži tip atopije. Kada kažem blaži oblik, mislim na deo priče koji je pričala profesorka Atanasković, u kojoj sam pronašla sebe, pa i svog sina. Ja oduvek imam previše suvu kožu iako sam isprobavala različite kupke, sapune i sve što sam čula. Koža mi je posle toga bila malo manje suva, ali ni to nije bilo trajno rešenje. Poklon koji smo dobili na radionici Škola atopije, koristimo sin i ja, i prezadovoljna sam. Osećam da mi koža diše i zaista dugo ostaje svilena, mekana i glatka. A što se tiče mog sina koji ima 17 meseci, primetila sam da mu je koža lepša, da se ne peruta, a i on je zadovoljniji, jer uživa u kupanju. Nekada mi je žao što moram da ga vadim iz kadice, jer da se on pita bio bi celu noć u njoj. Hvala, Bioderma, na mogućnosti da čujemo nešto korisno od doktora, kao i na savršenom poklonu.

Pozdrav od Žarka i mame