Letnji izazovi atopije: Komarci

Sa prolećnom sezonom punom kiša, komarci su ove godine brojniji nego inače, a osobe sa atopijskim dermatitisom sa ujedom komaraca imaju problem više, jer češanjem pokreću ciklus iritacija na koži i mogu pogoršati atopijske simptome.

Kako se zaštiti od ovih letnjih napasnika koji napadaju čim sunce zađe?

Pokušajte da u emolijentnu kremu dodate nekoliko kapi esencijalnog ulja limuna, ruzmarina ili lavande, koji deluju kao repelenti (odbijaju insekte). Ako do uboda već dođe, pokšajte sa umirujućim oblogama od kamilice ili gaveza (razblaženo esencijalno ulje ili čaj).

Naravno, uvek možemo da izaberemo i repelent u spreju, stiku ili kremi, ali vodite računa da u njegovom sastavu nema sastojaka koji će iritirati kožu ili onih na koje ste možda alergični. Ako se odlučujete na kupovinu repelenta, potražite ga uvek u apoteci, uz savet farmaceuta.

Da biste izbegli da vi ili vaše dete postanete posebna meta komaraca, pridržavajte se još nekih mera predostrožnosti: prekrijte kožu lakom odećom (duge nogavice i rukavi su poželjni) i vodite računa da nemaju svetle jarke boje koje privlače insekte. Izbegavajte proizvode i parfeme jačih cvetnih mirisa. I naravno, stavite mreže na sve prozore.