MOJE DETE IMA ATOPIJSKI DERMATITIS

ŠTA JE ATOPIJSKI DERMATITIS?

Atopijski dermatitis (atopijski ekcem) je inflamatorno, hronično oboljenje kože, praćeno svrabom koje se javlja kod 20% dece širom sveta. To je najrasprostranjenija kožna bolest kod dece. Roditelji sa alergijama ili atopijskim stanjima imaju povećanu šansu da imaju dete koje je sklono alergijama.

DA LI MOJE DETE IMA ATOPIJSKI DERMATITIS? KADA TREBA DA POTRAŽIM POMOĆ?

Deca sa atopijskim dermatitisom obično na koži imaju crvene, suve pečate koji svrbe. Zbog učestalog češanja, na koži se mogu pojaviti i plikovi, lezije, rane i kraste.

Kod novorođenčadi, ekcem obično zahvata lice, skalp, ruke i noge. Kod starije dece, ekcem može da se pojavi i na prevojima laktova i iza kolena.

Ova osetljiva koža može da reaguje na znojenje, toplotu, grubu odeću od iritirajućeg materijala i vlakana. Takođe, može da reaguje na deterdžente, sapune i sredstva za čišćenje. Neka deca mogu imati i alergiju na hranu (mleko i jaja), životinje, grinje, polen, ali veza između atopijskog dermatitisa i alergena nije uvek jasno vidljiva.

U većini slučajeva atopijski dermatitis se otkriva na rutinskim kontrolama, ali ako primetite bilo koji od gore navedenih simptoma obavezno konsultujte svog lekara.

KAKVA TERAPIJA SE PREPORUČUJE KOD ATOPIJSKOG DERMATITISA?

Čak i kada pacijenti redovno primenjuju terapiju, dešavaju se faze pogoršanja koje mogu da utiču na kvalitet života deteta i onih koji brinu o njemu.

Postoji nekoliko vrsta lekova koji su odobreni za primenu kod dece, što uključuje topikalne koritkosteroide i kalcineurinske inhibitore za zaustavljanje zapaljenja kože, kao i oralne antihistaminike za kontrolu svraba. Teški oblici atopijskog ekcema mogu zahtevati sistemsku primenu lekova (intravenski, subkutano i oralno). Međutim, svim pacijentima, bez obzira na težinu oboljenja, savetuje se osnovni svakodnevni tretman kože emolijenasima koji podstiču obnovu zaštitne kožne barijere.

Treba izbegavati okidače iz okruženja i dodatno posvetiti brigu zaštiti atopične kože od sunca, koristeći adekvatne proizvode sa SPF zaštitom nakon obilnog nanošenja emolijensa. Kupanje ne bi trebalo da traje duže od 5 do 10 minuta uz korišćenje tople vode i blagog čistača bez sapuna. Nakon kupanja trebalo bi izbegavati trljanje kože peškirom, a što pre treba naneti emolijens.

Nanošenje kvalitetnih emolijensa povećava hidrataciju kože i smanjuje suvoću sa dokazanom efikasnošću kod svraba, crvenila, pucanja i zadebljanja kože. Takođe pomažu u očuvanju i obnavljanju kožne barijere, smanjuju rizik od bakterijskih infekcija, preveniraju moguća pogoršanja stanja i potrebu za medikamentnom terapijom. Preporučuje se upotreba emolijenasa svakog dana, čak i kada dete nema simptome atopijskog dermatitisa.

KAKO SE NANOSI EMOLIJENS?

Emolijens treba nanositi svakoga dana, najmanje 2 puta dnevno, pogotovo nakon kupanja, na celu kožu a ne samo na regije sa aktivnim lezijama. Kada se emolijens koristi uz topikalnu terapiju, postoje različite preporuke kojim redosledom se nanose, međutim najviše je u primeni savet da se prvo nanese topikalni lek, pa nakon 20 minuta emolijens.

Treba obratiti pažnju da se emolijens ne kontaminira bakterijama:

  1. Izbegavati deljenje emolijensa među pacijentima

  2. Birajte emolijense sa pumpicom

  3. Koristite čistu kašiku ili špatulu ako uzimate emolijens iz kutije, nikako nemojte uzimati prstima